Emanet para benzetmesi

Emanet para benzetmesi
Talant benzetmesi

“Göksel egemenlik, yolculuğa çıkan bir adamın kölelerini çağırıp malını onlara emanet etmesine benzer. Adam, her birinin yeteneğine göre, birine beş, birine iki, birine de bir talant vererek yola çıktı. Beş talant alan, hemen gidip bu parayı işletti ve beş talant daha kazandı. İki talant alan da iki talant daha kazandı. Bir talant alan ise gidip toprağı kazdı ve efendisinin parasını sakladı.

“Uzun zaman sonra bu kölelerin efendisi döndü, onlarla hesaplaşmaya oturdu. Beş talant alan gelip beş talant daha getirdi, ‘Efendimiz’ dedi, ‘Bana beş talant emanet etmiştin; bak, beş talant daha kazandım.’ “Efendisi ona, ‘Aferin, iyi ve güvenilir köle!’ dedi. ‘Sen küçük işlerde güvenilir olduğunu gösterdin, ben de seni büyük işlerin başına geçireceğim. Gel, efendinin şenliğine katıl!’

“İki talant alan da geldi, ‘Efendimiz’ dedi, ‘Bana iki talant emanet etmiştin; bak, iki talant daha kazandım.’ “Efendisi ona, ‘Aferin, iyi ve güvenilir köle!’ dedi. ‘Sen küçük işlerde güvenilir olduğunu gösterdin, ben de seni büyük işlerin başına geçireceğim. Gel, efendinin şenliğine katıl!’

“Sonra bir talant alan geldi, ‘Efendimiz’ dedi, ‘Senin sert bir adam olduğunu biliyordum. Ekmediğin yerden biçer, harman savurmadığın yerden devşirirsin. Bu nedenle korktum, gidip senin verdiğin talantı toprağa gömdüm. İşte, al paranı!’

“Efendisi ona şu karşılığı verdi: ‘Kötü ve tembel köle! Ekmediğim yerden biçtiğimi, harman savurmadığım yerden devşirdiğimi bildiğine göre paramı faize vermeliydin. Ben de geldiğimde onu faiziyle geri alırdım. Haydi, elindeki talantı alın, on talantı olana verin! Çünkü kimde varsa, ona daha çok verilecek ve o bolluk içinde olacak. Ama kim de yoksa, kendisinde olan da elinden alınacak. Şu yararsız köleyi dışarıya, karanlığa atın. Orada ağlayış ve diş gıcırtısı olacaktır.’ ”

İncil Matta 25:14-30’da bulunan ‘Talant Benzetmesi’ yani, ‘Emanet Para Benzetmesi’ İsa tarafından anlatılan bir benzetmedir. İsa, ruhsal gerçekleri ve iman derslerini paylaşmak için sıkça ‘Benzetme Hikayeleri’ kullanıyordu. Tanrı’nın erişilemeyen nitelikleri ve tanrısal yaşama yönelik talimatlarının anlaşılması için bunları, insanı terimlerle açıklıyordu.

Aynı zamanda O’nun, gerçeği anlatırken benzetme kullanmasının özel bir çok yeri de vardır. Özellikle ‘Talant Benzetmesi’, kişinin yeteneklerini ve kaynaklarını sorumlu bir şekilde kullanmasına ve Tanrı’yla ilişkisine bir ders olarak yorumlanır.

1. ‘Talant Benzetmesin’de Neler Oluyor?

Buradaki efendi, yokluğunda mal ve mülkünü hizmetçilerine emanet eden bir adam olarak karşımıza çıkar. Yeteneğine göre hizmetçilerinin her birine belirli miktarda parayı emanet verdiğinde, onları bir gün efendisinin geri dönüşüne hazır olmaya teşvik eder. Birinci hizmetçiye beş, ikinci hizmetçiye iki, üçüncü hizmetçiye bir talant verir. Burada bahsi geçen talant miktarları, tamamen hizmetçilerin yeteneğine göredir ve bu durum, onların yeteneklerini kullanmasının doğal bir yoludur.

‘Talant Benzetmesi’nde hizmetkarlarından beş talant alan ile iki talant alan ikisi, hem bunu iyi değerlendirmiş hem de efendisi döndüğünde ona sevinçle hesap vermişti. (Matta 25:16-17) Ama üçüncü hizmetçi o kadar ihtiyatlı değildi. Hikayeye göre, “Bir talant alan ise gitti, yere bir çukur kazdı ve efendisinin parasını sakladı.” (Matta 25:18)

En sonunda efendisi geri döndüğünde, sadık hizmetkarlar övüldü ve efendisinin zenginliğinden onlara daha fazla pay emanet edildi. Efendisi her birine, “Aferin, iyi ve güvenilir hizmetçi,” dedi. “Sen küçük işlerde güvenilir ve her konuda sadıktın. Seni birçok şeyden daha sorumlu yapacağım ve büyük işlerin başına geçireceğim. Efendinizin sevincine katılın” dedi. (Matta 25:21)

Ancak korkak ve ihmalkar davranan hizmetçi, efendisi tarafından hemen azarlandı ve efendisi onu “kötü, tembel ve değersiz” olarak nitelendirdi. Ona verilen bir talant alınıp, beş talant alan yetenekli hizmetçiye verildi. Kötü ve tembel olarak nitelendirilen bu köle ise efendisinin huzurundan atıldı. (Matta 25:30)

2. ‘Talant Benzetmesi’nden çıkarılması gereken ders nedir?

Bu benzetmede efendi ve onun hizmetçilerinden bahsedilir. Burada bahsi geçen ‘efendi’ açıkca İsa’yı temsil etmektedir. Hizmetçiler ise İsa Mesih’le birlikte olan imanlılardır. İmanlıların her birine birer yetenek verilmiştir ve bu yeteneği ‘talant’ olarak ifade ediyor.

Bir gün efendinin geri geleceğinin altını çizer. Aynı zamanda, o gün geldiğinde O’nunla hesaplaşmak gerektiğini hatırlatır. Yani, bu ‘Emanet Para Benzetmesindeki’ efendinin geri döndüğü gibi bir gün İsa Mesih de aramıza geri dönecektir ve bizlerin O’na hesap vereceği şüphe götürmez bir gerçektir.

Benzetme bize, bahsi geçen hesaplaşma gününün sonuçları hakkında da net bilgiler vermektedir. Buna göre, kendisine verilen yeteneği kullanarak İsa Mesih’e sadık kalanların ve sorumlu görülenlerin ödüllendirileceğini; ihmalkar, umursamaz ve korkak davrananların ise bu sorumsuzca davranışlarının sonuçlarına katlanacağını anlıyoruz!

Bu benzetme genellikle kişinin, Tanrı’nın verdiği yetenekleri ve kaynakları akıllıca kullanmasının ve bunları korku ya da kayıtsızlık yüzünden israf etmemesinin önemi hakkında bir ders olarak yorumlanır. İsa’yı takip edilen havarileri dünyadaki kaygılarıyla ilgilenirken İsa onlara şu sözlerle karşılık verdi: “Yürekleriniz sıkılmasın. Tanrı’ya inanın, bana da inanın.” (Yuhanna 14:1) İsa, bu temel güven ilişkisine ve yeteneğine sizleri çağırıyor ve terk etmeyeceğine dair güvence vererek, bunu size emanet gösteriyor! Bu harika bir haberdir!

‘Talant Benzetmesi’deki efendi gibi İsa Mesih de bize şunları emanet ediyor:

  • Müjdeyi yaymak ve kendilerine haksızlık edenleri bağışlamak (Matta 28: 16-20; Matta 6: 14-15).
  • Komşusunu kendisi gibi sevmek ve kilisesine hizmet etmek (Yuhanna 13: 34-35; Yuhanna 21: 17).
  • Dünyada ışık ve tuz olarak yaşamak. Yoksullara, tutuklulara ve hastalara yardım etmek (Matta 14: 13-16; Matta 25: 36).
  • Mültecilere ve yabancılara karşı misafirperver olmak (Matta 25: 35).

Bu zamanlarda aynı şekilde İsa’nın, bize en büyük yeteneği verdiğini ve talant emanet ettiğini unutmayın! Bizi hizmetine atadı ve müjdeyi yaymak için görevli yaptı. Bu, Mesih’e inananların ciddiye alması gereken inanılmaz bir sorumluluktur. Bir Hristiyan olarak geçirdiğimiz zamanlar, hizmet için kullandığımız paralar, sahip olduğumuz sağlıklı bedenler ve yetenekler Mesih’e aittir ve efendimiz geri geldiğinde, O’na hesap vermek üzere bize emanet edilmiştir. Bu bilinçle daima özenli ve O’nun övgüsüne layık davranalım!

Talant Benzetmesindeki, efendisine ‘Sert bir adam olduğunu ve her zaman adaletsiz bir şekilde ceza verdiğini ifade eden tembel ve korkak hizmetçinin ne yaptığına dikkatle bakmak gerekir. Bu hizmetçi, efendisinin parasıyla hiçbir şey yapmadı ve parayı toprağa gömdü. (Matta 25:24-25)

Efendisini, cömert ve merhametli Rab’bi olarak değil; çok acımasız bir görev yöneticisi olarak görüyordu. Ve onun geri dönmesinden hiç hoşlanmadı; bunun yerine zamanını, yeteneğini ve onun parasını boşa harcadı. Sonuç olarak hiçbir büyüme ve geri dönüş görmedi.

3. Sadık Olan Hizmetçinin Ödülü Nedir?

İsa Mesih, sadık hizmetçisini, ‘Tanrı’nın Egemenliğin’de sonsuz iş güvenliği garantisiyle ödüllendiriyor.
Bunun üzerine efendimiz, “Gel, efendinin şenliğine katıl!’” dedi.
“Efendisi ona, ‘Aferin, iyi ve güvenilir köle!’ dedi. ‘Sen küçük işlerde güvenilir olduğunu gösterdin, ben de seni büyük işlerin başına geçireceğim” dedi. (Matta 25:21)

Aferin, iyi ve güvenilir köle!

O halde, efendimiz İsa Mesih’in sadık olan hizmetçilerine emanet ettiği talantını kullanmanız gereken yerleri düşünün!

  • Tanrı’nın Egemenliğine başkalarını da getirdiniz mi?
  • İsa Mesih’in kurtuluşu ve günahın bağışlanmasıyla ilgili olan iyi haberi paylaştınız mı?
  • Komşunuzun İhtiyacı olduğunda ona yardım sağladınız mı?
  • Yardıma ihtiyacı olan kişilerle ilgileniyor musunuz?

İsa şöyle diyor; “Bunu benim bu kardeşlerimden birine, en küçüğüne bile yaptıysan, bunu bana yapmış oldun.” (Matta 25:40)
“Kral da onları şöyle yanıtlayacak: ‘Size doğrusunu söyleyeyim, bu en basit kardeşlerimden biri için yaptığınızı, benim için yapmış oldunuz.’”
Büyük olsun, küçük olsun, kendilerine emanet edilenlere sadık olanlara daha çok güvenilecek ve onlar, efendilerinin şenliğine katılıp, sevincine ortak olacak.

İsa, O’nun varlığının görkemini paylaşacak olanların onlar olduğunu söyledi (Matta 25:21). Elbette kötü ve tembel bir hizmetçi olarak anılmanın acı gerçeğiyle karşı karşıya kalabiliriz. Fakat bundan da kötüsü, efendimiz geri döndüğünde O’nun varlığının sevincini paylaşamayacak olmamız olurdu! İsa bir gün geri döndüğünde; verdiği zamandan, yeteneklerden ve fırsatlardan dolayı nasıl değerlendirdiği konusunda hizmetinde olanları sorgulayacağını söylüyor!

Uygulama!

  1. Size verilen yeteneklerin farkında mısınız ve bu yetenekleri, nerede Rab için kullanmak istersiniz?
  2. En basit kardeşlerinizden biri için yaptığınız şeyler nedir?
  3. Talant Benzetmesinden edinilen düşünce nedir?

Dua edelim!

Rab Tanrımız, her görevdeki yeteneğim ve yardımın için teşekkür ederim.
Bana her zaman güveniyorsun ve beni koruyorsun! Bana verdiğin yetenekle ne zaman Seni yüceltmek gerekirse, kullan lütfen! Seninle yüze yüze geldiğimde bana; ‘Aferin, iyi ve güvenilir köle!’ dediğini duymak isterim! Ve küçük işlerde güvenilir olduğumu gösterdiğim için daha büyük işlerin başına geçireceğine inanıyorum!
Hayatımın her yönünü gözet ve beni imanla sımsıkı tut!
İsa’nın adıyla
Amin!