Günah nedir?

Günah nedir: Eski Antlaşma’da günah için kullanılan İbranice kelime hata'dır.

Bu, eğlenceli bir soru olmayabilir, ancak hepimizin düşünmesi gereken hayati bir sorudur.

“Günahımız yok dersek, kendimizi aldatırız, içimizde gerçek olmaz. Ama günahlarımızı itiraf edersek, güvenilir ve adil olan Tanrı günahlarımızı bağışlayıp bizi her kötülükten arındıracaktır. Günah işlemedik dersek, O’nu yalancı durumuna düşürmüş oluruz; O’nun sözü içimizde olmaz.” (1.Yuhanna 1:8-10)

1. “Günah” Kelimesinin Tanımı ve Anlamı

Eski Antlaşma’da günah için kullanılan İbranice kelime hata’dır. Başarısız olmak veya hedefi ıskalamak anlamına gelir. Ve İncil, 1. Yuhanna 3:4’e göre günahı kanunsuzluk olarak tanımlar. Eski ve Yeni Ahit boyunca günah, Tanrı’nın karakterine ve iradesine itaat etmekten sapmak anlamına gelir.

Günah, Tanrı’nın yasasının ihlali (1.Yuhanna 3:4 “Günah işleyen, yasaya karşı gelmiş olur. Çünkü günah demek, yasaya karşı gelmek demektir. ”) ve Tanrı’ya karşı isyan (Yasa’nın Tekrarı 9:7 “Tanrınız RAB’bi çölde nasıl kızdırdığınızı anımsayın, hiç unutmayın. Mısır’dan çıktığınız günden buraya varıncaya dek, RAB’be sürekli karşı geldiniz”) olarak tanımlanır.

Kısacası: Günah, ruhun içsel durumunda ve alışkanlığında ve yaşamın dışsal davranışında, ister ihmal ister işleme olsun, “Tanrı’nın yasasına uymama veya onu çiğneme” olarak tanımlanır.

Günah nedir: Bu nedenle, yapılması gereken iyi şeyi bilip de yapmayan, günah işlemiş olur.

2. Günahla İlgili İncil Ayetleri

“Bu nedenle, yapılması gereken iyi şeyi bilip de yapmayan, günah işlemiş olur.” (Yakup 4:17) ve “Çünkü günahın ücreti ölüm, Tanrı’nın armağanı ise Rabbimiz Mesih İsa’da sonsuz yaşamdır.” (Romalılar 6:23)

İsa şöyle devam etti: “İnsanı kirleten, insanın içinden çıkandır. Çünkü kötü düşünceler, fuhuş, hırsızlık, cinayet, zina, açgözlülük, kötülük, hile, sefahat, kıskançlık, iftira, kibir ve akılsızlık içten, insanın yüreğinden kaynaklanır. Bu kötülüklerin hepsi içten kaynaklanır ve insanı kirletir.” (Markos 7:20-23)

“Bunun için Tanrı’ya bağımlı olun. İblis’e karşı direnin, sizden kaçacaktır.”(Yakup 4:7)

3. Eğer Hristiyan değilseniz, sizin için günah nedir?

Günah; Rab’bin, hedefi ıskalayan bir eylemi tanımlamak için seçtiği bir kelimedir ve bu hedef, Tanrı’nın Kendi hedefidir ve Tanrı mükemmeldir. Ama günah, O’nun ifade ettiği irade ve arzudan sapan her şeydir.

Gerçek şu ki: Mesih’e inansanız da, günah günahtır. Neden? Çünkü “Tanrı, Oğlu Rabbimiz İsa Mesih’le ilgili bu Müjde’yi peygamberleri aracılığıyla Kutsal Yazılar’da önceden vaat etti.”(Romalılar 1:2) ve O’na veya kutsal ismine haksızlık eden her eylem günahtır.

Kutsalkitap’ta kayıtlı kurtuluş planı, insanın günahlarından ve Tanrı’ya karşı isyanından O’na dönmesidir ve bu nedenle hayatımızı Rab İsa’ya adamalıyız! Çünkü biz, kendi gücümüzle ve kendimize güvenerek Tanrı’yı razı edemeyiz. Günaha karşı direnmenin tek yolu İsa’ya gerçek bir yürekle iman etmekten geçer.

İyi eylemler Tanrı’nın iyi olarak kabul ettiği ölçülere uymalıdır ve Tanrı’nın iyi olarak kabul etmediği her şey günah ilan edilmelidir.

Biz de zayıflıktan dolayı inançlı olduğumuza rağmen günah işliyoruz. Ama bu sürekli veya kasıtlı olarak günah işlediğimiz anlamına gelmiyor.

Tanrı bize baktığında İsa’yı görür ve O’nun aracılığıyla bize lütuf verir. Çünkü biz O’na teslim olduk ve O, Tanrı’nın huzurunda bizim yerimizi aldı. Bu yüzden İsa Mesih’e olan gerçek inancımızın ve itaatimizin, içimizdeki Kutsal Ruh aracılığıyla düşüncelerimizi ve eylemlerimizi yönlendirmesi beklenir.

Günaha karşı koymada iyi davranışın üç ölçüsü vardır: Tanrı’nın yasasına itaat ediyor, Tanrı’nın yüceliğini arıyor ve imanla hareket ediyor musunuz? Söz konusu üç ölçü bu soruların cevaplarıyla doğru orantılıdır.

Günah nedir: Doğru olanı yapsan, seni kabul etmez miyim_ Ancak doğru olanı yapmazsan, günah kapıda pusuya yatmış, seni bekliyor. Ona egemen olmalısın

4. Günah hakkında bazı ayrıntılara bakalım

Kutsalkitap’ta Günahtan İlk Nerede Bahsediyor?

“Doğru olanı yapsan, seni kabul etmez miyim? Ancak doğru olanı yapmazsan, günah kapıda pusuya yatmış, seni bekliyor. Ona egemen olmalısın.” (Yaratılış 4:7)

İlk günah kelimesi, Tanrı’nın Kayin’e konuştuğu ayette görüyor.

“RAB Kayin’e, “Niçin öfkelendin?” diye sordu, “Niçin surat astın? Doğru olanı yapsan, seni kabul etmez miyim? Ancak doğru olanı yapmazsan, günah kapıda pusuya yatmış, seni bekliyor. Hepimizin bildiği gibi, Kayin günahın kendisine hükmetmesine izin verdi ve kardeşi Habil’i öldürdü.

Günah, bir şekil olarak Yaratılış 3’te Adem ile Havva’nın Cennet Bahçesi’nden kovuluşu öyküsünün temelini oluşturur. Şeytan’ın, Havva’yaTanrı’nın Sözü’nü sorgulatması hiç şüphe yok ki, Tanrı’ya karşı günah işlemeye yol açar. Buradan, başlatıcı olan Şeytan’ın fısıltıları aracılığıyla, günah eyleminin cennette başladığını keşfediyoruz.

Şeytan, Rab Tanrı’nın buyruklarına karşı gelmeyi planladı ve İncil, onun bu isyanında “cennetin meleklerinin üçte birini de yanına aldığını” ima ediyor (Vahiy 12:4).

Havva, Tanrı’nın iyilik ve kötülük ağacından yememe emrini yerine getirmenin iyiliğine karşı kendi gözünde iyi olanı seçti. Tanrısal itaatten çıktı ve gözleri şehvete yöneldi. O ve Adem meyveyi yiyerek Tanrı’ya karşı günah işlediler. Buna genellikle “orijinal günah” diyoruz, ancak “miras alınan günah” olarak ifade etmek daha iyidir çünkü hepimiz suçluluk ve günah işleme eğilimiyle doğarız.

Sonuçlar ortaya çıktı, ancak yine de lütuf vaadi vardı.

Adem çalışacaktı, ama yapacak değerli bir işi olacaktı. Havva doğum sancısına katlanacaktı ama yine de çocukları olacaktı. O’nun soyu (Kurtarıcımız) şeytanı ezecekti ve bu Şeytan’ın sonunun bir vaadiydi (Romalılar 16:20).

O günden beri günah her insanın bir parçası olmuştur. Hepimiz günah içinde doğduk (Romalılar 5:12-19; ​​1. Korintliler 15:21-22).

Günah nedir: Günah işleyen, yasaya karşı gelmiş olur. Çünkü günah demek, yasaya karşı gelmek demektir.

5. Bir Şeyin Günah Olduğunu Nasıl Anlarız?

Gördüğümüz gibi günah, Tanrı’nın ölçütlerine aykırı herhangi bir eylem veya düşüncedir. Günahın ruhsal ölüm ve sonsuz yargı gibi ciddi sonuçları vardır, ancak günah işleyip işlemediğimizi nasıl anlarız?

Günahın neyi oluşturduğunu anlamak çok önemlidir. Çünkü bu, Mesih aracılığıyla bağışlanma aramamıza ve Tanrı’yı ​​memnun eden bir hayat yaşamamıza yardımcı olur.

Günah kişisel görüşe veya toplumsal eğilimlere bağlı değildir.

Bu kişisel tercihe veya çoğunluğun görüşüne göre belirlenmez. Örneğin, birisinin rock müzikten veya belli bir davranıştan nefret etmesi, onun günahkar olduğu anlamına gelmez. Aynı şekilde kürtaj veya boşanma gibi uygulamaları kabul etmek de sosyal olabilir! Fakat eğer bunlar günah işlememize sebep oluyorsa, o zaman bu günahtır.

İncil’e göre günah, insan görüşlerine göre değil Tanrı’nın Yasası tarafından tanımlanır.

“Günah işleyen, yasaya karşı gelmiş olur. Çünkü günah demek, yasaya karşı gelmek demektir”. (1. Yuhanna 3:4)

İncil günahı, “kanunsuzluk” olarak tanımlar, yani bu Tanrı’nın emirlerinin ihlali anlamına gelir. Tanrı’nın Yasası, O’nun kutsal karakterini yansıtır ve O’nu takip etmek kutsal yaşam için esastır.

İki tür günah vardır: ihmal günahları (Tanrı’nın emrettiğini yapmamak) ve işleme günahları (Tanrı’nın yasakladığını yapmak). Örneğin, eşimizi Tanrı’nın emrettiği gibi sevmemek veya zina yapmak, her ikisi de günahtır.

Günahın ne olduğunu anlamak, günahkâr doğamızı ve Mesih’in lütfuna olan ihtiyacımızı ortaya koyan Tanrı’nın Sözü ve Yasası’nı incelemeyi gerektirir. Tanrı’nın amacını bilmek, hayatımızdaki günahı tanımamıza, bağışlanma aramamıza ve O’nun isteğine göre yaşamaya çalışmamıza yardımcı olur.

Günah nedir: Tanrınız RAB benim. Kendinizi bana adayın ve kutsal olun. Çünkü ben kutsalım.

6. Günah Bizi Neden Tanrı’dan Uzak Tutar?


“Tanrınız RAB benim. Kendinizi bana adayın ve kutsal olun. Çünkü ben kutsalım. Murdar küçük kara hayvanlarını yiyerek kendinizi kirletmeyin.” (Levililer 11:44) Tanrımız kutsaldır.

“Her Şeye Egemen RAB Kutsal, kutsal, kutsaldır. Yüceliği bütün dünyayı dolduruyor.”(Yeşaya 6:3). Kutsal olduğu için Tanrı’nın gözleri günaha bakamayacak kadar saftır. (Habakkuk 1:13) ve bu, günahkâr durumumuz nedeniyle herkesi Tanrı’dan uzak tutacaktır. Ancak günahkâr eylemler de insanları Tanrı’dan uzak tutacaktır.

Bu ikili bir sorundur: günahkârlar ve günah. İyi haber için aşağıdaki İsa Mesih hakkındaki alt başlığa bakın.

Günah nedir: Günah bir insan aracılığıyla, ölüm de günah aracılığıyla dünyaya girdi. Böylece ölüm bütün insanlara yayıldı.

7. İnsanlar Günah İçinde mi Doğar?

“Günah bir insan aracılığıyla, ölüm de günah aracılığıyla dünyaya girdi. Böylece ölüm bütün insanlara yayıldı. Çünkü hepsi günah işledi”. (Romalılar 5:12)

Tanrı’nın Sözü, Adem ve Havva’nın günahı nedeniyle hepimizin günah içinde doğduğunu açıkça belirtir. Eğer durum böyleyse, hala net olmayan bir soru var: Doğmamış bebekler, hesap verebilirlik yaşına ulaşmamış olanlar, ayırt etme yeteneğinden yoksun olanlar veya İncil’i hiç duymamış olanlar cennete giremeyecek mi?

Adil anlayışımız ve Tanrı’ya olan inançlarımız, O’nun bizim haksız bulduğumuz şeylere neden izin verdiğini sorgulamamıza yol açar. Bu yazının amacına uygun olarak, bu gruba ‘müjdeye ulaşamamış insanlar’ diyeceğiz. Konuyla ilgili her iki taraf da güçlü tartışmalar sunabilir. Kutsal Kitap bilginlerinin söylediklerini dikkate alarak, okuyucunun kendi kararını vermesine fırsat tanıyacağım.

‘Ulaşılamamış İnsanlar’ Cennete Gider mi: Dindar ebeveynler, bebeklikte ölen çocuklarının seçilmiş ve kurtulmuş olduklarına şüphe duymadan inanabileceklerini söyler. Kral Davut’un, 2. Samuel 12:23’te Batşeba’dan olan ilk çocuğunun öldüğünü öğrendiğinde verdiği tepkiyi aktarır. Davut, çocukla aynı yerde son bulacağını söylemiştir. Bu mesaj açıkça belirtilmemiş olsa da, ‘ulaşılamamış insanlar’ın güvenliği konusunda umut verici bir anlam taşır.” (Dava W. Robert)

Eğer ulaşılmamış bir kişi kurtulursa, bu onların değil, Tanrı’nın lütfu sayesindedir; kurtuluşları, Mesih’in bizim günahlarımız için kurban olmasının işine dayanır. Kutsal Ruh, biz insanların ulaşamadığı kişilere kesinlikle ulaşabilir. Ruh aracılığıyla konuştuğunda, herkesi anlayacaktır.

Günah nedir: Peki, İsa hariç hepimiz günahkârız, biz doğuştan ve yürekten günahlıyken, O bunun bedelini nasıl ödedi?

8. Peki, İsa hariç hepimiz günahkârız, biz doğuştan ve yürekten günahlıyken, O bunun bedelini nasıl ödedi?

“Bir zamanlar hepimiz böyle insanların arasında, benliğin ve aklın isteklerini yerine getirerek benliğimizin tutkularına göre yaşıyorduk. Doğal olarak ötekiler gibi biz de gazap çocuklarıydık.” (Efesliler 2:3)

İsa’ya teslim olmak ve O’nun ölçülerine göre iyilik yapmak konusunda güçlü bir vurgu yapılmalıdır. İncil, hepimizin kurtuluş öncesinde suçlarımızda ve günahlarımızda ölü olduğumuzu söyler (Efesliler 2:1).
Kendi başımıza Tanrı’nın önünde duramayız, çünkü önemli olan standartlar O’nunkilerdir. Ancak gerçek yönlendirme için tekrar Kutsalkitap’a bakmalıyız.

Kutsalkitap, Tanrı’nın Adem’i günahsız yarattığını ve ilişkilerinin başlangıçta iyi olduğunu söyler. Ancak Adem, itaatsizlik ederek Tanrı ile olan arkadaşlığını bozdu ve tüm insanlığı utanç, ıssızlık ve sonsuz yıkıma sürükledi. Fakat Tanrı, büyük lütfuyla daha büyük bir Adem gönderdi – bizim asla yaşayamayacağımız mükemmel hayatı yaşayan Son Adem (İsa Mesih). Ve O, bizim istemediğimiz bir şekilde suçlu bir ölümle öldü. Mesih, günahlarımız için öldü; yani çarmıhta, mükemmel, kutsal Tanrımız ve Kralımız karşısında işlediğimiz suçları bağışladı.

İsa, bizim yerimize geçti ve Tanrı’nın seçilmiş halkının gerçek ahlaki suçluluğuna karşı tüm gazabını üzerine aldı. Her şeyi ödedi. Geçmişten, şimdiki zamandan veya gelecekten hiçbir şeyi atlamadı. İsa çarmıhta, “Tamamlandı” dedi (Yuhanna 19:30) ve bununla tam olarak neyi kastettiğini ifade etti.

İncil, İsa’nın gömülmesinden sonra devam eder ve O’nun acısının ve ölümünün ne kadar gerçek, korkunç ve nihai olduğunu vurgular. Matta 27:66’da, ‘Onlar da askerlerle birlikte gittiler, taşı mühürleyip mezarı güvenlik altına aldılar.’ denir.

Düşmanları, İsa’yı öldürdükten sonra herkesin O’nun öldüğünü bilmesini istediler.

İsa’nın ölümü, olabilecek en kesin ölüm olmakla kalmadı. Aynı zamanda aşağılayıcıydı. İsa’yı, karnını örten bir bezle ve belli ki biraz hırpalanmış bir şekilde çarmıhta tasvir eden bol miktarda resim vardır. Fakat İsa çarmıhta tamamen çıplaktı ve o kadar kötü dövüldü ki bir insan görünümünü kaybetti (Yeşaya 52:14).

Yaptığı şey şaşırtıcıydı. Yüce Yüce Kralımız Kendini bizim seviyemize indirdi ve hak ettiğimiz cezayı ve ölümü üstlendi.

İsa üçüncü gün dirildi! Dirilişi, Tanrı’nın Mesih’in ‘Tamamlandı’ sözüne ‘Amin!’ demesine benzer. İsa, yalnızca bizim aklanmamız için diriltilmekle kalmadı, çarmıhtaki işiyle aynı zamanda O’na hayatlarını teslim edenlerin günahlarını da ödedi!.

Bu şaşırtıcı gerçeği düşünürken, dikkate alınması gereken birçok etkileyici mesaj vardır. Yuhanna 3:16, Koloseliler 1:19-20 ve Efesliler 2:1-3 özellikle dikkat çekicidir. Şarkılar arasında ise, müjde mesajını en iyi şekilde yansıtan ilahilerden biri, Charles Wesley’nin ‘O, Bin Dil Söyleyebilseydi’ adlı ilahisidir. Bu ilahi bize şu gerçeği hatırlatır: ‘Günahın hüküm sürme gücünü kırar, tutsakları özgür kılar; Kanı, en pis şeyleri bile temizler, Kanı benim için kullanıldı’.

Bu şaşırtıcı gerçeği düşünürken dikkate alınması gereken birçok şaşırtıcı pasaj vardır. Yuhanna “Çünkü Tanrı dünyayı o kadar çok sevdi ki, biricik Oğlu’nu verdi. Öyle ki, O’na iman edenlerin hiçbiri mahvolmasın, hepsi sonsuz yaşama kavuşsun. Tanrı, Oğlu’nu dünyayı yargılamak için göndermedi, dünya O’nun aracılığıyla kurtulsun diye gönderdi. O’na iman eden yargılanmaz, iman etmeyen ise zaten yargılanmıştır. Çünkü Tanrı’nın biricik Oğlu’nun adına iman etmemiştir. Yargı da şudur: Dünyaya ışık geldi, ama insanlar ışık yerine karanlığı sevdiler. Çünkü yaptıkları işler kötüydü. Kötülük yapan herkes ışıktan nefret eder ve yaptıkları açığa çıkmasın diye ışığa yaklaşmaz. Ama gerçeği uygulayan kişi yaptıklarını, Tanrı’ya dayanarak yaptığını göstermek için ışığa gelir.” (Yuhanna 3:16-21)

Amin!

Dua edelim!

Her Şeye Gücü Yeten Rab Tanrı, beni günahlarımdan kurtardığın için Sana teşekkür ederim. Artık İsa’nın adıyla bir yaşama sahibim. Sözün bana, Senin elçilerinden biri olduğumu, Senin isteğini yapıp tüm günahlarımı alarak Senin için yaşayabilmek ve İsa Mesih’in iyi haberini paylaşmak için burada olduğumu bildiriyor. Bu inanılmaz ve korkutucu bir ayrıcalık ve her gün Senin isteğine teslim olmaktan büyük bir sevinç duyuyorum. Bana hazırladığın açık kapıları göster ki, her fırsattan en iyi şekilde yararlanabileyim ve krallık için daha fazla ruh toplayabileyim. Her şey İsa ile ilgili ve O’nun için. O’nun eşsiz adıyla dua ediyorum. Amin.

Uygulama

  • Hristiyan olmadan önce günahın ne anlama geldiğini biliyor muydunuz?
  • Size göre, günahın çağdaş tanımını “Dinsel veya ahlaki yasaya karşı bir suç” olarak ifade eder misiniz?
  • Şeytan kendini gizler ve bizi günaha düşürmek için fırsat kollar. Şeytan’ın yalanlarına karşı savunma yapabilmek için Tanrı’nın Sözünü bilmek gerekir. Bunun için nasıl bir plan yapıyorsunuz?

Teşekkürler!
Dua İle Başla Hizmeti Grubu

Günah nedir: İsa, “Yol, gerçek ve yaşam Ben’im” dedi. “Benim aracılığım olmadan Baba’ya kimse gelemez.